Saturday, January 14, 2017

Thank You, Friend!

Friend. The idea of having friend makes me already uncomfortable. As far as I can remember, I do not have many friends since like I was in school. I always end up hurt in the end. It is because of the trust issues. Sure I do have a couple of friends but they are more like sisters to me.

My life principle is that once you are my friend, I trust you so much that I would not even dare to badmouth you behind your back and I always only tell the truth to you. Therefore, I expect the same in return. However, these people stabbed me in the back and only God knows how hurt I was, and still am. It is such a bitter and painful memories.

This makes me becomes paranoid and I always tell myself over and over again that people I can trust in this whole world is just my family members.

Every cloud has a silver lining. I thought that I will never get a true friend anymore as they say it will become more difficult to find one as you grow older. I do not expect he will become one of the main important character in my life at first.

Did I just say he?

Yes, he is a guy.

What's wrong with that? Some people argue that a man and a woman could not become friend. And well, I think that is not true. I think if people with different gender befriend, they can be mutually beneficial to each other.

Its like you can know something from different views and points. Surely, men's brains and women's brains do differ in some ways.

But one of the main hurdle is "can men and women be just friends? " Such a typical, stereotype question isn't?

I have my own way to overcome which is I clearly draw the line between friend and lover (or potential boyfriend or whatever) at the beginning of our friendship. It works for any other guy in my life too fyi. It's because I don't want to kinda mix them.

Anyway, back to the story. actually he is my classmate and naturally we become close. I do not remember how we became close but if I remember correctly, in the beginning he is the one that always help me whenever there is lab sessions.

Lab sessions. Practical. Sighhhh, Whenever I think about it, I feel anxious and uneasy. Mainly it is because I am not that competent and such a weak human being. On top of that, not to be mention I am a little grumpy about everything in my life. Yes, I admit I have to correct my behaviour before it worsen.

But anyhow, I am so lucky to have him as a friend, I mean I really hit the jackpot in my life this time.

And today I would like to express my gratefulness to you for so many things in my life.

#1. Thank you for being patience with me. This is the most thing I want to be thank you for. Thank you so much for being patience with me. I know somehow I am the most annoying creature in this whole universe that most of the people could not stand with me. Even sometimes you lose your patience with me, I understand most of the time is because of my own faults. So sorrrryyyyy.

#2. Thank you for always giving me the extra push I need - You know that I always being weak and acts so fragile. Thank you for telling me to be strong in my life. You are the person that truly inspire me to be strong, as what I observe you are always strong even you are facing so many obstacles in your life and how you can be so independent by handling things on your own.

#3. Thank you for telling me the truth. Thank you for being honest and not sugarcoat the truth even the truth is so bitter to accept, Besides, you are not being a fake friend to me made me realize that you are a very worthy and valuable friend to keep.

#4. Thank you for accepting me just the way I am.  I know I am being far from a perfect human and good friend but you accept me just the way I am even though you have seen my flaws.

#5. Thank you for being there through good times and bad. You stick with me through good and bad times make feel the luckiest person in the Earth to have such a good friend. I must have done good in my life that the God grant me a good friend like you, how lucky I am!

#6. Thank you for encouraging me when I stumble. You always encourage me whenever I think I am such a failure and I really appreciate when you are giving me the constructive criticism that I need.

#7. And most of all thank you for being YOU.

I can continue to list of the things that I grateful with but frankly speaking, no way I can pay back what you have done good to me. I feel very sorry towards you if I become a jerk and selfish person. I sincerely apologizes. 😢

I know this post is so cheesy that will make you cringe and laugh over but I want you to know how I feel because sometimes I fail to express my gratitude to you.

And I promise from now and onward, I hope that I can also become a good friend to you, and can help you are in need. Even someday we are not being good and close like we are used to be, I want you to know that I always pray for you even from afar.

I want to wish you a very happy birthday! You are already turns 21 this year so I hope you will achieve all your life goals and may Allah bless you with success, health, happiness, patience and strength. May you live the life that you have always dreamed of. May Allah bless you with victory in this life and eternal life too. Happy birthday.

Please pray for me to be rich so I can give you any expensive things that you wish for your birthday present, you name it I buy it for you LOL.

This the only decent picture of us that I keep

p/s : I have tons of silly pictures of you but I do not want to reveal it to public (so I hope you do the same pleaseee huhuhu)

14 January 2017.
Thank you, Yusri.

Monday, December 5, 2016

Nude Versus Grunge Makeup Look


Okay hari ini nak post pasal makeup sikit, actually aku tak adalah pandai mekap sangat pun. Masih belajar lagi, masih tengok tutorial mekap kat youtube lagi. On top of that, aku masih student lagi, mana ada duit nak beli barang-barang mekap semua sobss😭. Dulu masa cuti belajar kerja part time dapatlah beli mekap sikit-sikit.

Okay anyway, aku conteng muka aku untuk buat dua makeup look. I just use the cheap drugstore products except lipstick and foundation, aku jaga betul-betul lah produk yang aku guna. Ya lah, takut lah kulit and bibir kita rosak nak ganti mana woooooo. Which one of that looks that suited me well? Okay toodles.

p/s : abaikan gambar aku yang cekak pinggang tu lol lawakk hokayy aku pun tak tahu kenapa aku buat macam tu huhu.

Saturday, December 3, 2016

What i'm up to today


Hello guys, apa khabar? Harap semua sihat, Insha Allah. Seperti tajuk kat atas tu, well aku nak bagitau lah perkembangan aku sekarang ni. But before that, aku cuma nak ulas yang ada orang comment kat blog yang bait-bait yang ayat aku tulis itu macam skema tapi lawak. Okay part lawak tu terima kasih, *kembang kuncup*, tapi yang part skema tu sebenarnya aku nak jaga bahasa Melayu kita ini, aku nak lah jaga tatabahasa, bak kata orang tak nak lah mencemarkan kedaulatan bahasa ececceh. But anyway chill okay guys 😀

Okay berbalik kepada hasrat utama nak habaq lah what i'm up to today. Okay aku sekarang ini ialah seorang penuntut salah sebuah universiti di utara *ececeh masih nak berahsia kan*. Okay mesti korang ada baca popular posts aku which are about the interviews. Yes, I admit yang semua interview aku pergi tu satu pun aku tak dapat. At the end, its all about rezeki and Allah knows what best for me, so I'm happy right now with my choices.

Sebenarnyakan aku pun tak sangka aku akan ambik course Electrical Engineering Technology, major in Industrial Power lagi tu aiyakkk. If you know me personally, aku ini orang yang jenis agak lembut, sangat suka akan perkara kecantikan, bersastera lah jugak kiranya. Itu dalam bahasa sopan, atau erti kata lain aku ini jenis yang agak lembik, suka fashion, make up semua dan banyak cakap ye lah semua aku lah. 😒

Even my family pun tak sangka aku dapat course ini dan mereka sangat risau kalau aku dapat 'angkat' course tu. And you know what guys, masa kat sekolah sebenarnya paling aku tak suka Physics lagi-lagi yang form 5 punya electric, electromagnetic semua itu. Masa SPM dulu, subjek Pyhsics itu aku fokus dekat form 4 punya yang more to mechanical.

Then masa aku ambik asasi Sains kat Uitm Puncak Alam, subjek biology dan chemistry aku dapat teruk jugak even itu yang subjek aku suka *sigh*. And you guess what, subjek Pyhsics yang aku tak suka gila tetapi aku boleh score pulak *facepalm*. Then di situ lah bermula kenapa UPU aku dapat engineering. 

Hidup ini penuh dengan kejutan kan?

Benda yang kita paling suka tetapi kita tak pernah dapat. Tetapi benda yang paling kita tidak suka itu lah sebenarnya yang terbaik untuk kita. 😃 Itu adalah namanya ujian untuk setiap hamba-Nya nak tengok sama ada kita ini bersyukur dan bersabar tidak dengan rezeki yang dikurniakan.

Nampak tak macam muka redha dan bahagia dah hahahaha.
And I believe yang setiap benda yang jadi itu mesti ada hikmah disebaliknya.

Anyhow, aku dah selamat belajar kat sini dah pun, and currently I'm in third semester. And I'm freaking out that final exam is just around the corner. Well, aku berhempas pulas sem ini *tak lah hempas sangat pun* but I just want to try to get dean list this semester even just once. Amin 😃 Pray for me okay guys. Hingga bertemu lagi. Toodles.

Sunday, May 8, 2016

Once upon a time a journey from KL Sentral to Padang Besar...

So kali ni aku nak bercerita sikit tentang my journey this time. Baru-baru ini kan cuti pekerja plus israj mi'raj so I've decided to go back to my hometown (lah sangat). So here my few experiences and thoughts that I wanna tell you guys. 

Kali ini aku pulang sendirian, angin berderu meniup sepoi-sepoi bahasa lantas menampar lembut pipiku (okay menunjukkan metafora yang aku travel sendiri ja tak berteman sobss T_T). Sunyi tu boleh tahan lah tapi kadang-kadang kan seronok juga travel sorang-sorang. I tak nak lah surprise kan korang but surprisingly if I was alone, I was so quiet (woahhh macam tak percaya aja). Dan masa aku sorang-sorang, aku suka sangat memerhatikan keadaan sekeliling, mendengar dan merasai perasaan orang lain lebiih kurang lah. I think it was like a good therapy hahaha macam pelik kan.

Okay my first encounter. I was really really really surprised, yang rakyat Malaysia khususnya warga kota di ibu negara Malaysia ini kan makin beradab dan bertamadun! A big claps to our netizens *clap clap clap* Why I said so? Masa beratur nak tunggu KLIA transit erl tu kan, aku macam pelik juga yang kenapa tak ada orang nak duduk kat bangku itu, nampak elok aja kan. Tetapi semua orang macam berdiri dalam satu barisan aja tau, mula tak perasan sebab asyik tengok phone.

Dua tiga minit kemudian, tren pun berkunjung tiba, masyallah rupa-rupanya diorang sedang beratur dan masuk tertib ajak masuk tren tu, percaya tak, yang tak ada seorang pun yang berani potong barisan.

Lepastu kan, ada seorang lelaki ni dia bertongkat, dan nampak dia tengah sakit kaki dan of course dia masuk lambat kan dan dia tak dapat tempat duduk. But amzingly ada seorang lelaki ini baik hati, dia bagi tempat duduk dia dengan rela hati.

Okay second experience. Apabila sudah tiba ke destinasi KL Sentral, masa nak naik escalator tu, rakyat Malaysia juga telah pandai mempraktikkan yang jika nak duduk diam, stay sebelah kiri dan beri laluan untuk bergerak di sebelah kanan. Nampaknya rakyat Malaysia sudah makin berubah ke arah kemajuan :) Tahniah rakyat Malaysia!

Friday, May 6, 2016

Kembali menulis semula :)

Rasa dah nak dekat 2 tahun dah no new entry post. Lama gila kan rasanya. I think nak mula menulis balik. Dekat dunia ni ada dua sahaja benda yang aku suka buat, bercakap dan menulis. Semua ala-ala kemahiran berbahasa gitu. Hahaha.

But since now ramai gila tak suka dengar aku bercakap (sobssss..sedihnya lahai). Then I want to start to write again. Doakan aku ya guyss *wink wink wink*.

Saturday, June 14, 2014

Long Hiatus~~~~~

Sorry guys. Long hiatus. Setahun lagi aku sambung balik. Ngeeeeeee :D #pelajarasasiyangsibuk

Sunday, April 27, 2014

PART 4 END - Pinjaman Biasiswa MARA 2014 - Temuduga Program Ijazah Dalam Dan Luar Negara IPMA

Hai hai hai. Minta maaf mungkin agak lambat nak kongsi pengalaman temuduga sebab broadband dah habis data. Baru sahaja tambah nilai ini. Kalau boleh lepas sahaja pergi temuduga terus nak update. Mati kutu jugak lah dua hari tak ada connection ini. Huhuhu. Sedihnyaaa T_T

Amboii..Nangis macam tersentap pulak kau nak..
Okay, dua hari lepas aku dah pergi interview MARA ini. Malam sebelum itu aku dah siap-siapkan dokumen yang dia minta iaitu :
  1. Slip tawaran menduduki ujian pychometric dan ujian temuduga
  2. Salinan kad pengenalan calon, ibu dan bapa
  3. Salinan sijil lahir calon, ibu dan bapa
Sikit sahaja dokumen yang dia minta. Jadi aku rasa macam relax relax sahaja malam itu. Macam tak ada apa yang nak dirisaukan. Santai je macam aku tengah holiday duduk dekat tepi pantai sambil menjemur badan dan berlipat kaki di bawah sinaran cahaya sang suria...

Haaaa.. Macam inilah..

Okay, aku tipu. Itu merupakan fantasi semata-mata. Disebabkan kita selalu diberitahu untuk hidup dalam di dunia nyata. Jadi aku bagitau realiti sebenarnya...

Tipu kot kalau kata tak cuak. Aku kena pergi temuduga hari yang pertama. Jadi aku rasa nervous sangat. Dalam hati aku, mesti ada ujian kecergasan macam temuduga IPG 2014 punya. Jadi malam itu aku pergilah exercise dekat Perdana Park. Taman itu tak jauh dari rumah aku. Jalan kaki pun boleh sampai. Cool right? 

Tanjung Aru, Kota Kinabalu
photos taken from Google Image :) credit to the owners.

Saja aku nak bagitau yang aku sebenarnya duduk dekat Tanjung Aru, Sabah. Tahun ini tahun keenam aku berhijrah ikut family pindah Sabah. Aku sebenarnya dari Puchong dulu. Aku rasa best gila stay kat Sabah lagi-lagi Tanjung Aru sebab semua dekat. Airport, pantai, Perdana Park, sekolah, balai polis, hotel lima bintang semua dekat sangat-sangat. Nak pergi bandar pun lebih kurang 5 minit sahaja pun dah sampai. Sebenarnya tempat tinggal aku depan sekolah sahaja. Hahaha. Masa aku menengah rendah aku pergi sekolah jalan kaki. Lepas tingkatan empat baru aku pindah SBP. Sabah ini memang best sebab peace and calm. Tak ada sesak macam dekat KL dan yang paling aku suka udara dekat sini segar sahaja.

Berbalik kepada cerita tadi, malam itu aku rasa bersenam gila-gila kot. Rasa nak pengsan sahaja. Kiranya macam last touch lah. Tiga pusingan aku joging malam itu. Full blast. Esok bila aku bangun pagi rasa badan ini dah lenguh-lenguh dah. Tak apa. Yang penting kalau dia suruh aku berlari padang pun aku dah siap-siaga. Yeahh!!!

***Hari temuduga***

Walaupun temuduga aku sesi tengah hari 12.30, namun aku tetap bangun pagi. Pagi itu, aku cari-cari sikit maklumat pasal MARA. Yang paling kelakar sekali, kepala aku dok fikir possible outcome apa yang akan berlaku. Sampai-sampai aku boleh hafal lagu MARA sekali. Wahahahaha.

Bila dah pukul 10.30, parents aku pun hantar aku pergi MRSM Kota Kinabalu. Jauh jugak perjalanan. Kitaorang takut lambat, so better pergi awal daripada lambat. Be punctual not on time.
Sampai-sampai sahaja aku terus tunggu dekat tempat menunggu. Tapi aku sampai awal sangat, 10.45 macam itu aku dah tiba dah.

Bila aku rasa macam awal sangat, parents aku bawa aku pergi cafetaria dulu. Sambil-sambil itu aku tinjau-tinjau jugaklah sekolah MRSM ini. Canggih. MRSM kot. Lepas itu, aku terjumpa tiga orang kawan sekolah aku dulu. Diorang dah habis dah sebab diorang sesi pagi. Lepas itu, kitaorang ada borak-borak sikit.

"Macam mana tadi susah tak?"

"Susah gila. Ada ujian kecergasan. Kitaorang kena lari tadi. 3km dalam masa 20 minit." dengan penuh yakin.

"Betul ke ni?, inteview biasa ada tak?" masa ini aku mulalah dah cuak.

"Oh ada. Kena interview dulu, lepas itu baru ada ujian kecergasan."

"Ye ke? Okay lah macam itu. Thank you."

Dalam hati aku, alamak. Habislah aku. Matilah aku macam ini. Memang aku dah joging 3 pusingan malam tadi tetapi dalam 20 minit? Mampukah aku? T_T Aku macam dah putus asa. Aku dah tak fikir apa dah. Baik aku pergi makan. Hehe. Biarlah dengan ujian dunia ini.

Huhuhuhu T_T
Agak-agak nak pukul 12.30 aku pergi menunggu dekat tempat tadi. Masa itu calon-calon lain juga dah memenuhi tempat menunggu. Lepas itu, ada seorang lelaki...aku tak pasti itu pegawai MARA ataupun cikgu MRSM. Maybe either one lah kan. Dia suruh kami berdiri satu baris dan dia bawa kami ke satu bilik menunggu. Pusing-pusing tempat dia. Peningnyaa..

Dalam bilik itu, dia bagi tips lah sikit-sikit. Please behave nanti depan panel. Tolong cakap fully english walaupun panel itu tanya dalam bahasa Melayu. Alasan dia, kan kita nak fly pergi luar negara jadi haruslah praktis english nya donggg..

Dia minta keluarkan dokumen-dokumen yang diminta sebelum ini. Siap-siap. Tak payah nak susah nanti. Lepas itu dia tanya siapa yang datang awal tadi? Pukul 10? Pukul 11? Aku apa lagi cepat-cepat angkat tangan dengan pantasnya...

Encik! Saya saya!
Jadi dia pun pilih 9 orang yang lain. Satu group 10 orang. Kitaorang actually masuk dalam group yang sesi pagi punya. Kesian diorang sebab dari pagi diorang datang tengah hari baru nak ditemuduga dan petang baru habis. Setiap sesi itu dia akan pilih 20 orang dan akan dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan A dan Kumpulan B. Aku masuk dalam kumpulan B. Atau lebih tepat lagi aku nombor B6.

Ada dua checkpoint atau senang nak kena panggil bilik A dan bilik B. Nanti group itu akan bertukar bilik selepas selesai satu-satu checkpoint. Kitaorang yang kumpulan B ini masuk bilik A dulu. Bilik A ini sebenarnya macam bilik interview formal.

Masuk-masuk sahaja dalam bilik itu ada 10 kerusi tersedia terletak secara melengkung di hadapan panel temuduga. Kitaorang pun masuk dan bila diarahkan untuk duduk, kitaorang pun duduk secara turutan nombor masing-masing. Nanti bila dia tanya soalan, dia tak akan panggil nama korang sebaliknya panggil nombor anda.

Checkpoint pertama
Dia tanya soalan isu semasa dan diorang bagi lebih kurang 20 minit untuk kita brain storming dan berbincang dengan ahli kumpulan kita. Lepas dah siap, kita akan bentangkan isi-isi yang dah dibincangkan tadi. 

Checkpoint kedua
Lepas itu, berdasarkan tajuk yang kita bincang tadi dia akan tanya soalan-soalan spontan. Dia akan tanya pendapat kita tentang isu-isu semasa. Sama ada kita setuju atau tidak. Semua soalan terbuka. Jadi masa ini kena pandai rebut peluang untuk bercakap. Jangan duduk diam sahaja. Lepas itu dia juga tanya definisi-definisi perkataan mengikut pandangan kita.

Lepas itu, kitaorang bertukar dengan kumpulan A tadi. Kitaorang masuk bilik B pula dan kumpulan A masuk bilik A. Bilik B ini temuduga dia lebih santai.

Checkpoint ketiga
Dalam bilik B itu lepas panel meminta kami untuk duduk, dia pun bagi taklimat. Checkpoint ketiga ini sebenarnya kitaorang akan main brain games. Kitaorang telah dibahagi kepada dua. Jadi satu group itu ada 5 orang. Dalam masa 20 minit, kitaorang kena bina satu benda berdasarkan bahan-bahan yang diberi.

Sebenarnya masa ini kitaorang kena lawan, ciptaan siapa yang paling bagus untuk dipilih sebagai pemenang. Nasib baiklah tak ada pemenang sebab dua-dua pun lebih kurang sama sahaja. Hahaha.

Checkpoint keempat
Lepas games tadi, panel meminta kami untuk duduk balik di kerusi. Lepas itu, diorang tanya soalan-soalan isu semasa dan definisi-definisi macam di bilik A tadi tetapi beza dia soalan itu diajukan kepada setiap seorang. Bukan soalan terbuka. Jadi semua orang dapat jawab. Kita kena jawab dalam masa 1 minit. Jadi jawapan kita itu mesti pendek dan bernas.

Akhir sekali dia akan beri kita satu borang untuk nilai ahli kumpulan kita dan diri kita sendiri.

Lepas itu, panel itu pun cakap dah habis dah. Kitaorang pun terpinga-pinga. Ujian kecergasan tak ada ke? Sebab panel temuduga tadi dalam bilik A dah psiko-psiko ada ujian kecergasan dekat bilik B. Tapi tak ada pun. Panel temuduga dalam B itu cakap, "Dah tengah hari dah panas ini, jadi tak payahlah nak lari-lari kat luar kan?"

I guess diorang cuma nak psiko kita je pun. Ya lah tahun ini datang temuduga kena pakai baju sukan. Siapa yang tak cuak? Jadi bergembiralah anda semua, NO PHYSICAL TEST AT ALL! Hehe. Yahoo!!! Jadi sebenarnya sia-sia lah persiapan aku selama 1 minggu itu? Tak apa. Boleh lah feeling feeling sikit kononnya training macam atlet kan? Haha.

Rata-rata kawan aku diorang cakap temuduga MARA ini sama macam JPA tapi beza dia tak ada debat.

  1. Datang awal. Kalau boleh datang awal sejam atau dua jam sebab dia akan pilih secara rambang. Jadi siapa yang datang awal, balik awal. Jangan jadi macam kumpulan A tadi yang aku cerita, sesi 7.30 pagi tapi diorang balik pukul 3 petang.
  2. Tonjolkan diri anda. Ini part yang paling penting. Masa ada group discussion itu kalau boleh kau orang yang mulakan discussion itu. Konon-konon macam jadi leader kan. Jadi orang yang paling banyak cakap dan sumbangkan idea. Bila aku buat macam itu, aku tengok panel temuduga itu dah start tulis something. Mesti markah tambahan kan?
  3. Aktifkan diri anda. Tolong jangan malu-malu. Kau mesti berkomunikasi denga ahli-ahli kumpulan yang lain. Be agressive!
  4. Be confident. Muka kau mesti selalu senyum dan nampak yakin. Walaupun masa kau bentangkan fakta itu kau tak tahu, kau yakin sahaja apa yang kau cakap. Jangan ragu-ragu pula. Bila panel itu betulkan, just say "I'm sorry for my mistakes." sambil tersenyum yakin. Sure diorang tak boleh nak komen apa dah. Haha.
  5. Sediakan dokumen-dokumen. Sediakan dokumen-dokumen yang aku bagitau tadi. Kalau nak bawa sijil-sijil atau resume bawa sahaja. Tapi diorang selalunya tak tengok pun. Huhuhu. Sedihnya.
  6. Sila cakap bahasa Inggeris. Tolong cakap bahasa Inggeris. Jangan cakap bahasa Melayu nanti kau akan dapat markah yang rendah. Cakaplah walaupun broken English. Tapi kalau dah mati kutu sangat, cakaplah bahasa Melayu sikit-sikit tapi campur dengan bahasa Inggeris. Jangan diam pula, nanti macam mana panel itu nak nilai dan beri markah.
Aku rasa itu sahaja perkongsian aku kali ini. Sekian :)

p/s : Maaf tak ada gambar dekat temuduga mahupun dengan ahli-ahli kumpulan sebab msa itu dah pukul 3 petang dan semua orang rasa lapar sangat-sangat dan nak cepat-cepat balik makan :)